Den ultimata guiden till EAT inom SEO

mars 26, 2020 11:41 f m Published by Leave your thoughts

För att ranka högt på Google måste man ha starkt EAT. Förkortningen står för “expertis”, “auktoritet” och “trovärdighet”. Google säkerställer med hjälp av dessa tre att sökresultaten håller hög standard och att användare känner sig nöjda efter sina sökningar.

Tidigare var det sajter som handlade om finansiell- och medicinsk rådgivning som berördes av dessa riktlinjer. 2020 har standarden höjts och idag är högt EAT en nödvändighet för att rankas högt på Google.

Vad är ”E-A-T”?

E-A-T (eller EAT) står för ”expertis”, ”auktoritet” och ”trovärdighet”. EAT är en del av Googles algoritm som hjälper dom att ranka sajter. Redan 2013 introducerade Google konceptet och sedan 2018 har det blivit en av de viktigaste faktorerna för att ranka högt.

EAT är alltså något som är livsviktigt att känna till om du vill klara dig i dagens SEO-klimat. 

Men vad innebär egentligen ”expertis”, ”auktoritet” och ”trovärdighet”?

För att i Googles ögon anses vara en ”expert” är det viktigt att man verkligen kan ämnet (eller åtminstone visar att man kan det). En grundpelare är att den som står bakom en sajt (oavsett om det är en grupp eller individ) kan påvisa en bakgrund (eller historik) som stödjer dess kunskap, och innehåll på sajten. För att räknas som en expert kan man antingen ha en formell utbildning eller ha relevant erfarenhet.  

Vad gäller ”auktoritet” så är det a och o att personen bakom sajten inte är helt främmande på nätet. Ju starkare det personliga varumärket är desto bättre. Att ha ett Twitter-konto med hundratusentals följare eller att ha vunnit ett pris inom det man skriver om är stora plus för skribenten. Vi kommer titta närmare på flera knep för hur du som användare kan öka din auktoritet. 

Trovärdighet” handlar om att det är viktigt att det syns på sajten vad för villkor som gäller för besökaren och/eller den eventuella kunden. Vad följer sajten för policy? Är sajten krypterad? Vad har sajten för villkor för returer? Finns det en kundtjänst eller chattfunktion att vända sig till med frågor?

Varför började Google använda EAT?

För att fortsätta vara världens största sökmotor är det viktigt att Google hela tiden ger sina användare en bra upplevelse. Att vägleda sökarna till spammiga sajter där webbplatsernas avsändare är dold skulle minska Googles trovärdighet.

För att undvika detta är Google måna om att ge sina användare den ultima upplevelsen. Sökningen ska matcha sökresultaten så precist som möjligt och Google försöker sedan att presentera den bästa möjliga informationen.

I tider av masskommunikation och ”fake news” blir det allt viktigare att vi vet vem som delar med sig av informationen. Vi vill knyta informationen till författaren och helst veta en hel del om denna kommunikatör. Och om Google inte gör det så är det endast en tidsfråga innan folk tappar förtroendet för Google och börjar använda andra sökmotorer.

Hur mäter Google om en webbplats håller måttet inom expertis, auktoritet och trovärdighet?

Google har kontrollanter som säkerställer att dessa algoritm håller måttet. Dessa kontrollanter kallas Googles quality raters och de följer det som finns i Googles quality rater guidelines. Dokumentet uppdateras årligen och är riktlinjer i vad Google anser ska bidra till högre eller lägre rankning. Det dokumentet är i övrigt en fantastisk källa för att få inblickar i Googles algoritm. 

Hur påverkar detta sajtens generella rankning?

Även fast det finns andra faktorer som bidrar till hög ranking på Google så har EAT blivit viktigare med tiden. Att webbplatsen uppfyller en viss teknisk SEO och att materialet på sajten är relevant för sökaren påverkar självfallet sajtens rank mycket men EAT kan vara den avgörande faktorn. Detta gäller framförallt i situationer där innehållet tenderar att vara mer allvarligt, så som till exempel sjukvårdstips. Om en oseriös aktör gav tips om sjukvård och Google visade dennes sajt, är sannolikheten hög Googles trovärdighet sjunker (samtidigt som risken att felaktiga vårdtips leder till värre konsekvenser). 

Hur viktigt är det med EAT?

Sidra Condron menar i sin artikel på Spyfu.com att det var så sent som 2018 som EAT verkligen hamnade i rampljuset och blev en väsentlig del av sökmotoroptimeringens värld. Införandet är en i raden av många implementationer till dess algoritmer som ämnar till att förbättra den semantiska och kontextuella förståelsen av innehåll på webbplatser. Med andra ord går det att säga att EAT, med många andra liknande förändringar håller på att förändra klimatet för hur vi arbetar med sökmotoroptimering. 

Vad säger Google själva?

Google själva säger följande: ”keep in mind that there are high E-A-T pages, and websites of all types, even gossip websites, fashion websites, humor websites, forum and Q&A pages, etc.” (Googles 2019 Quality Rater Guidelines). 

I ett tidigt skede handlade EAT i huvudsak om YMYL (”Your Money Your Life”). Det var sajter som på något sätt kunde ha en påverkan på ditt liv. Dessa sajter kunde till exempel handla om hälsa eller investeringar. Den senaste tiden har EAT dock blivit mer generellt, och påverkar idag i allra högsta grad alla sajter.  

Säg till exempel att du har problem med pollen och vill ha en naturlig kur. Du hittar två artiklar på svenska. En skriven av någon helt okänd och den andra av en erkänd doktor. Doktorn har skrivit två böcker som du finner på Amazon, har en kanal på Youtube och var förra året med i DN. Med största sannolikhet kommer du att välja doktorns artikel.

Och även om det skulle röra skvaller så skulle många nog föredra en intervju med före detta managern till kändisen istället för någon anonym på Flashback.

När utbudet på nätet ökar, vilket det har gjort lavinartat på senare år, så ökar även kraven på innehållet. I vårt väldigt konkurrenskraftiga digitala landskap är en stark digital närvaro snarare en förutsättning än en rekommendation.

Spelar det någon roll vad webbplatsen handlar om?

Ja, det spelar roll. I Googles 2019 Quality Rater Guidelines nämns det vissa krav för sajter  som berör YMYL (“Your Money Your Life”). Mycket handlar om att en del områden kräver formell utbildning. Du kan inte uttala dig fritt inom vissa områden utan relevant utbildning. Men kan det finnas situationer då en sajts EAT inte är superviktig?

Ja. Har du en sajt om veganska rätter från Zambia? Eller hur man gick klädd på den spanska landsbygden på 1500-talet? Då är du nog rätt så ensam i din nisch och då är det inte lika viktigt att du rankar högt inom EAT. Dock ska det tilläggas att om du bygger upp din repertoar över längre tid är sannolikheten hög att din EAT-score hade blivit hög, även om du inte byggt ditt namn utanför din egna sajt.  

Är EAT det enda som spelar roll 2020?

Nej, även fast EAT är viktigt så är det inte allt. När det kommer till sökmotoroptimering så måste vi även ha andra aspekter i åtanke, såsom en sajts tekniska verkningshöjd, innehållets kvalité och vår närvaro utanför vår egen webbplats. Googles målsättning om att sätta rätt innehåll i sökarens famn, kommer alltid att ligga först, och EAT är ett sätt att åstadkomma detta, men återigen, inte det enda. 

Jag har ingen stor framgångsrik sajt. Är det kört?

Även fast större sajter kanske generellt har starkare EAT än mindre så kan man som mindre spelare lyckas om man nischar sig. Att med sin egen nyhetstidning konkurrera ut Aftonbladet kan bli svårt. Men om man istället ska skriva om sitt dagliga liv i Stockholmsförorten Jordbro så kan den bloggen ses som betydligt mer relevant för en som funnit en bostad i Jordbro och funderar på att flytta dit. Då kan den lokala inblicken föredras över eventuella nyhetsrapporteringar när personen Googlar fram information om livet i Jordbro.

3 vanliga fällor att undvika när du jobbar med EAT

Innan vi kollar på hur vi faktiskt kan förbättra vår sajts EAT så kan det vara en bra idé att sluta upp med några vanliga fel. Det som kanske funkade för 5-10 år sedan funkar inte nödvändigtvis idag. Google blir mer och mer måna om att presentera material av hög kvalité i takt med att informationen på nätet ökar.

Varför klickbete är farligt

Som vi tidigare nämnde så är det oerhört viktigt att Googles användare känner att de får relevant information vid sina sökningar. Om tillräckligt många skulle bli missnöjda med sina sökresultat så sänks Google som varumärke. Precis så som Yahoo och Altavista tidigare var stora sökmotorer så kan det komma en ny och ersätta Google. Något som Google så klart inte vill ska ske. Ett sätt att visa missnöje är att gå tillbaka till ditt sökresultat efter du klickat på ett resultat. Det indikerar att sidan inte gav det som den lovade. Att lura användaren att klicka på ditt resultat är klickbete. Om det är uppenbart att många användare inte hittar det dom letar efter att besökt din sida, kan den straffas. 

Länka inte till sajter med dåligt EAT

Att bygga länkar är självklart en viktig del av arbetet med sökmotoroptimering. Om Google upplever att en sajt har dålig EAT, och du länkar till denna sida finns risken att detta smittar tillbaka till dig, eftersom du hänvisar till en “dålig” källa. Testa istället att hitta motsvarande källor med hög EAT (oftast enklast att hitta bara genom att Googla). 

Största felet du kan göra inom EAT

För att lyckas med EAT så är det viktigt att man har besökares sökningar i åtanke. Matchar de vad din sajt handlar om? Kommer besökarna troligtvis att lämna din sajt nöjda? Oavsett om de söker efter information eller ett produkt så är det viktigt att dina besökare känner att de är nöjda när de lämnar din sajt. Inte att de upplever en viss frustration för att informationen var knapp eller att söktermen inte matchade sajtens innehåll.

Vad din sajt handlar påverkar mängden information du bör presentera. Om du skriver om hur man fixar ett punkterat cykeldäck så kan en kortare text eller video räcka. Men om du istället skriver om hur en köttbaserad kost påverkar kroppen så kommer ett par rader eller en kort video inte att räcka. 

Det största felet du kan göra när det kommer till EAT är att du inte har din målgrupp i åtanke. Är det din sajt handlar om populärt så har du dessutom fler som måste skapa bättre content än. Sikta på att skapa så passa engagerande content som möjligt och ha alltid din målgrupp i åtanke när du skapar det.

Hur kan jag höja min sajts EAT?

Enligt Googles 2019 Quality Rater Guidelines så ska man hålla kollar på tre saker: innehållet, skaparen bakom innehållet och självaste webbplatsen. För att höja din sajts EAT, finns olika tips och råd kring just dessa tre som får en att ranka högre.

Hur känner du till var din sajt befinner sig?

Säg att en viss Martin Karlsson vill veta om han i nuläget ses som en erkänd expert på nätet. Martin bloggar om uppfostran på sin blogg martinkarlsson.se. Om Martin googlar “Martin Karlsson uppfostran -site:martinkarlsson.se” så ser han var han på nätet nämns i samband med uppfostran. 

Genom denna googling så märker Martin rätt så snabbt om hans blogg nämns på andra sajter. Nästa steg blir att undersöka sajternas kvalité. Detta ger Martin en inblick i sitt rykte på nätet. Om Martin bör kämpa vidare med att få ut sitt namn eller om han redan är rätt så etablerad.

Definitionen av en ”bra” sajt

Även fast EAT är något som väger tungt hos Google så är det inte allt. Finns det något som är viktigare? Ja, relevans. När en användare söker på Google så är det viktigt att den hittar det den söker efter. Ju mer exakt du kan vara på att presentera vad användaren söker efter desto större är chansen att användaren kommer att lämna din sajt nöjd. 

Om en användare exempelvis söker efter ”höga vita sneakers” och kommer in på en sajt där det endast finns låga vita sneakers så är chansen stor att användaren lämnar din sajt besviken.

”Måste jag vara en ”riktig” expert?”

Enligt Google kan man vara två typer av expert: formell eller via erfarenhet. Om du exempelvis vill skriva om hundar så kan du skriva om hundar från perspektivet av en veterinär eller som hundägare. Om du väljer att skriva om hundar och exempelvis ger medicinska råd så blir det fort väldigt problematiskt om du inte har en veterinärutbildning.

Men om du istället väljer att skriva om hur det är att vara hundägare och har haft hund under en längre tid så är du helt plötsligt en expert på ämnet. Om du sedan kan nischa ner det till en viss typ av hundägare så ökar chansen för att du ska ranka högt.

Google säger följande:

”It’s even possible to have everyday expertise in YMYL topics. For example, there are forums and support pages for people with specific diseases. Sharing personal experience is a form of everyday expertise.” (Google’s 2019 Quality Rater Guidelines).

Med andra ord går det att bli framgångsrik, även i områden där YMYL påverkar resultaten. Se då bara till att du framstår som “rätt” typ av expert. Google skriver följande om denna typ av expertis. 

“If the person creating the content has the type and amount of life experience to make him to her an ‘expert’ on the topic, we will value this ‘everyday expertise’ and not penalize the person/webpage/website for not having “formal” education or training in the field.”

Så när det rör erfarenhetsbaserad expertis så behövs inga papper eller licenser.

3 saker du kan göra för att höja din EAT

För att fixa högre EAT så finns det tre saker du kan fixa till:

Första är innehållet på sajten. Vad kan man göra där?

Enligt en video med Jim Harmer och Ricky Kesler på Youtubekanalen “Income School” så finns det en del att göra.

Du kan fixa till det estetiska på sidan, hänvisa till pålitliga källor, ha grammatiskt rätt innehåll och helst inga stavfel. Länkar mellan olika sidor på webbsajten är också bra.

Satsa på att länka till andra pålitliga sajter på nätet. Gärna sajter med hög auktoritet inom branschen. Tänk på att gärna skriva utförliga texter. Artiklar på 1300 ord är ofta tillräckliga. Ibland kan 800 ord räcka om texten är tillsammans med en video. I andra fall kan det behövas 3000 ord, citat från pålitliga källor och bilder. Frågan är: har läsaren fått svar på sin fråga efter läsningen?

Andra området är vad som nämns om personen bakom sajten ute på nätet.

Ha en ”om”-sida. Skriv gästinlägg på andra sajter. Starta en YouTube-kanal, gästspela på en podd eller starta en egen. Länkar till din sajt kan vara bra men det räcker att du bara nämns. Att sajten nämner “Simon Myringer från Nordic Tech Institute” räcker för att Google ska förstå vilken Simon det är man syftar på.

Om du skulle gästspela på andra personers sajter och länka till din sajt så är det bättre om länken går direkt till din sajts bio istället för exempelvis ett blogginlägg.

Slutligen så är det viktigt att webbplatsen håller hög kvalité. Har du en restaurang är det exempelvis väldigt viktigt att du har med adress, telefonnummer, en tillgänglig meny och sådant som folk förväntar sig.

Har du en e-handel så är det en bra idé att nämna att du har SSL-kryptering. Loggar besökare in på din sajt med hjälp av användarnamn och lösenord? Använd ”https” istället för bara ”http”. Ha synliga kontaktuppgifter och visa besökare att deras säkerhet är prioriterad.

Ha även gärna tydliga riktlinjer vad gäller returer med starka garantier och en lättillgänglig kundtjänst.

Hur EAT kan boosta ditt personliga varumärke

Vad är ditt personliga varumärke? Det är vad du presenterar för nätet om dig själv. Ditt personliga varumärke blir allt viktigare i EAT-sammanhang. Det räcker inte att du är expert med auktoritet och trovärdighet utan du måste även visa Google det.

Hur viktigt är det med ditt personliga varumärke?

2020 så ställs det allt högre krav på det personliga varumärket. Idag är det svårt att överleva på nätet utan ett starkt varumärke. För bara 20 år sedan var det nästan bara kändisar som syntes ute nätet. Idag när nästan alla har en viss närvaro på nätet så har det blivit extra viktigt för de som har sin verksamhet på nätet att ha en stark närvaro. Det räcker inte längre att du har två foton och nämns i en artikel för 5 år sedan. Idag vill man gärna att profilen dagligen eller i alla fall veckovis interagerar med sin målgrupp.

Vad borde jag nämna om mig själv på nätet?

Även om man inte siktar på att bli en influencer så finns det vissa saker alla borde ha med i sin bio. Eventuell titel och certifikat, en kort biografi, bild och länkar till sociala medier. Om du tänker på detta kommer Google sannolikt att bygga en förståelse om dig när dina artiklar sedan ska ut på en sida. 

Hur du undviker ett dåligt rykte

Du undviker att dåligt rykte på samma sätt som du undviker ett dåligt utanför nätet. Tänk på att alltid stå bakom det du gör och att göra saker i bästa mån.

3 korta råd för att öka ditt personliga varumärke direkt

Vad är några saker man kan göra för att boosta sitt personliga varumärke?

Var delaktig i din industri!
Många innehållsskapare på sociala medier lyckas då de pratar eller skriver om sådant som är uppe på tapeten för tillfället. Om du hela tiden kan associera din person med det folk snackar om just nu så ökar chansen för att komma upp på folks radar. Om du sedan kan skapa engagerande innehåll så kan det bara vara en tidsfråga innan du har ett följe på nätet.

Om du exempelvis är musikkritiker och bloggar om ny musik så kan det vara en bra idé att varje år skriva om årets bidrag till Melodifestivalen och kanske även årets vinnare ur P3 Guld. Då ökar du chansen för att nytt folk ska komma i kontakt med dig när de söker efter information om dessa saker på nätet.

Bli en snackis
Istället för att hela tiden söka sig till publicitet så kan man även göra sådant som leder till det. Greta Tunberg blev en snackis för att hon regelbundet i augusti 2018 brukade sitta utanför Sveriges riksdag med ett plakat om klimatet. Vad kan du göra för att din målgrupp ska få upp ögonen för dig?

Bra information räcker inte!
Advokaten David Massi har sedan några år tillbaka kanalen ”Advokatsnack” på Youtube. Där diskuterar han ämnen som rör lag och rätt. När man söker på Youtube efter termer såsom ”advokat”, ”högsta domstolen” och ”rättegång” så dyker David ofta upp i de första resultaten.

David Massis personliga varumärke har troligtvis blivit betydligt starkare efter att han öppnade sin Youtube-kanal som har över en miljon visningar. Nu är nog David för många den första advokaten man tänker på vilket säkert säkert gett honom fler klienter. 

Hur kan du presentera innehåll i portioner som får din målgrupp att lätt ta till sig av det och kanske till och med dela det?

Korta tips för att börja ranka bättre på Google redan idag

Låt oss sammanfatta de viktigaste tipsen, lägga till några extra och gå igenom dem punkt för punkt:

 • Researcha vad folk i din bransch söker efter på Google. Använd de rätta termerna så din sajt rankas högre. Att du är relevant för din målgrupps sökningar är en förutsättning.
 • Var klar med syftet med din sajt och håll dig till ämnet.
 • Var tydlig med vem som står bakom sajten. Bio med bild, kort bakgrund och eventuell titel, certifikat och utbildning. Är det fler så bör samtliga ha en bio.
 • Inkludera kontaktuppgifter såsom adress, telefonnummer, mejladress och Google-karta.
 • Ha koll på den tekniska biten av din sajt. Eventuella krypteringar, säkerhetskontroller och teknisk SEO.
 • Vad nämns om dig och din sajt på nätet? Om det inte finns mycket som nämns så kan det vara en bra idé att gästblogga, vara med i någon podd och annan typ av publicitet. Ju starkare auktoritet sajterna du nämns på har desto bättre.
 • Google kan bara ranka vad de känner till. Så publicera allt som bidrar till högre EAT.
 • Ha alltid din form av expertis i åtanke! Om du inte är en formell expert så är det viktigt att du talar utifrån erfarenhet och inte bokkunskap.
 • Var källkritisk och om du skriver utifrån en formell experts perspektiv så är det bra om du kan källhänvisa.
 • Om du inte har en formell utbildning så blir det ännu viktigare att du skapar engagerande content.
 • Mängden och kvaliteten som förväntas på det du publicerar är olika beroende på nisch. Var insatt i din och jobba ständigt på att hålla måttet och gärna att du överträffar det.
 • Jobba ständigt på ditt EAT! Ju populärare nisch du tillhör desto viktigare blir det.
 • Kopiera inte från andra sajter.
 • Ha och publicera frekvent på sociala medier. 2020 är videoformat allt vanligare och kan bidra till att folk väljer dig.
 • Läs gärna Google’s 2019 Quality Rater Guidelines emellanåt. Dokumentet uppdateras ofta flera gånger per år och där finner du Googles egna riktlinjer i hur man höjer sitt EAT.

Blogginlägget är skrivet av Daniel Opio i samarbete med Nordic Tech Institute.

Categorised in:

This post was written by Simon Myringer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *