10 tips på hur du bäst hittar lediga jobb inom digital marknadsföring

februari 17, 2021 12:56 e m Published by Leave your thoughts

Det här med att hitta ett jobb, och att finna ett roligt jobb, kan kännas både energikrävande och läskigt. Om du har funderingar på att arbeta med digital marknadsföring och vill ha tips på vägen dit, så har du kommit rätt!

I denna artikel kommer vi att besvara frågor så som:

 • Måste jag ha läst en lång utbildning för att få jobb?
 • Vad krävs det för att få jobb?
 • Tips på hur jag kan få jobb inom branschen?
 • Vad behöver jag för utbildning?

Det positiva är att det finns en drös med olika tillvägagångssätt för att få in en fot i den digitala marknadsföringsbranschen! Och mycket går faktiskt att göra hemifrån.

Här nedan får du våra 10 bästa tips på hur du hittar jobb inom digital marknadsföring!

1. Uppdatera ditt CV med certifieringar

Det är alltid bra att kunna visa upp att man har certifierat sig i vissa ämnen. På exempelvis Google Skillshop kan du certifiera dig i till exempel Google Analytics, Google Ads Manager och Youtube. Även Facebook har skapat liknande tjänst där du kan bli Facebook-specialist. Vid godkänt certifieringstest får du ett digitalt bevis som du bör bifoga som bilaga till ditt CV eller ladda upp på din LinkedIn-profil. Men känn ingen stress! Du behöver inte certifiera dig i allt. Välj först och främst ut det som intresserar dig. För din framtida karriär räcker det gott och väl att kunna visa upp diplom gällande Google Analytics och Google Ads, och vill du läsa en heltäckande kurs med certifiering erbjuder vi på Nordic Tech Institute denna möjlighet som du kan läsa mer om här.

2. Läs en onlinekurs

Studier i all ära! Det är fantastiskt hur vårt skolsystem är uppbyggt i Sverige! Idag har vi dessutom möjlighet att studera på distans och online, hemifrån om vi vill, från soffan till och med. Många Universitet och Högskolor erbjuder enskilda distanskurser, det finns sommarkurser att läsa och för att inte tala om det breda utbudet av Yrkeshögskolor med både långa och korta utbildningar. 

Om du vill ha ett friare alternativ, utan exakta start- eller slutdatum, där du får lägga upp studierna i egen takt så vi ett brett utbud av olika kurser inom digital marknadsföring som du kan se här.
Tips! Innan du ansöker om att gå en kurs är mitt tips att läsa vad andra har sagt och recenserat om skolan eller kursen. På Studentum kan du både bläddra bland kurser och läsa recensioner.

3. Övning ger färdighet – starta din egen webbplats!

Det här kanske vid första tanke låter krångligt och jobbigt. Faktum är att det behöver inte alls vara det! Och detta är nog mitt absolut mest effektfulla tips att ge er! Det finns inget som är så bra som att utöva teori i praktiken. Dessutom finns det en drös med olika CMS-verktyg (content management system) och domän hotell som är gratis, som tillhandahåller olika mallar för att enkelt “drag-and-drop” ihop en egen webbplats. Du kommer bli förvånad över hur enkelt det är! När din egen webbplats är på plats kan du börja laborera med både SEO, SEM, Google Analytics och eventuellt Google Ads. 

Detta är även tungt meriterande att kunna visa upp på ditt CV. Kan du visa upp att du startat din egen webbplats för att öva dina kunskaper i digital marknadsföring kommer du garanterat att sticka ut från mängden sökande!

4. Gå med i grupper och nätverk

Både på LinkedIn och Facebook finns det en mängd grupper och nätverk som du enkelt kan ansluta dig till! Gör det och häng med i vad som skrivs. Titt som tätt händer det att folk även lägger ut jobbannonser eller mindre konsultuppdrag. Är du tillräckligt aktiv och snabb på bollen har du definitivt möjlighet att knyta dig an både värdefulla kontakter och få chans att komma på arbetsintervjuer!

Här kommer tips på några grupper och nätverk du kan gå med i.

Facebook:

Reklamsnack – https://www.facebook.com/groups/rklmsnck/
Social Media Gäris och Ickebinäris – https://www.facebook.com/groups/somegarisickebinaris/
Google Analytics Sverige – https://www.facebook.com/groups/1383923715173911/
Jobb inom digital marknadsföring (SEO, SEM, Display, Social Media) – https://www.facebook.com/groups/543587825835154
Jobbtips inom kommunikation – https://www.facebook.com/groups/jobbtips/

LinkedIn:

Digital marknadsföring – https://www.linkedin.com/groups/4738552/
Digital marknadsföring för B2B – https://www.linkedin.com/groups/3378686/
Jobb & Praktik inom Digital Marknadsföring i Sverige – https://www.linkedin.com/groups/12382812/
Sociala medier & digital marknadsföring – https://www.linkedin.com/groups/4564100/
Digital kommunikation – Sverige – https://www.linkedin.com/groups/8120562/

5. Följ dina drömarbetsgivare på sociala medier

Det kan lätt kännas som att man är en droppe i havet bland följare och likes på sociala kanaler. Men tro mig, visar du engagemang genom att trycka gilla eller skicka en hälsning/kommentar men jämna mellanrum kommer personen bakom företagskontot att uppmärksamma dig. Sådant syns! Och det är ett väldigt enkelt sätt för dig att visa upp ditt genuina intresse för din drömarbetsgivare.

6. Kontakta personalchefen

Det finns inget mer smickrande än när en arbetssökande på egen hand kollar upp ett företag, tar reda på vem det är som är HR- eller personalchef och självmant hör av sig och visar upp ett intresse. Det är alla HR-chefers dröm! Det indikerar på att du är påläst, har rätt driv och engagemang för att bli en god arbetskollega på just det företaget. Ett tips är därför att ta reda på vem det är som är HR-chef och lägga till den personen på LinkedIn. Maila personen och tala om att du är intresserad av att arbeta med digital marknadsföring på just det bolaget! Passa även på att fråga vad som skulle krävas för att just du skulle få arbeta som digital marknadsförare på bolaget. Vilka kunskaper och erfarenheter de ser att man gärna har?

7. Få in en fot – gör praktik

Att göra praktik är ett superbra alternativ och något att fylla ut både sitt CV och sin kalender med under tiden man letar arbete. Är du dessutom student kan du via ditt universitet eller högskola ansöka om kursen “fältstudier” och få studiemedel under tiden. Har man tur kan praktiken övergå till en fast anställning.

Jag vill dock understryka vikten av att inte ta vilken praktikplats som helst. Vad tydlig med följande:

 • Skriv ett praktikavtal där tidsåtgång för praktik framkommer samt arbetsuppgifter
 • Var tydlig med vad det är du vill lära dig mer av
 • Se upp så att inte företaget utnyttjar dig till att göra sånt de själva inte orkar med. Du är gratis arbetskraft och där för att lära dig!
 • Våga fråga efter praktikersättning. Kanske kan de åtminstone stå för kostnaden av kollektivtrafik?

8. Bygg närvaro på sociala medier

Liksom flera andra konton eller grupperingar på sociala medier, kan även du skaffa dig ett hobbykonto eller börja bygga ditt egen personliga varumärke. Ett tips är att registrera ett konto som har som tema ett av dina fritidsintressen. Gillar du att baka, kanske du kan ha ett bakkonto? Gillar du fotboll, kan du skaffa dig ett fotbollskonto? Öva på att skapa eget content! Låt dig inspireras av konton, profiler eller andra företag som du tycker är duktiga. Observera när du får till högt engagemang bland dina följare, kan du utröna ett mönster? Även detta är ett supertips och riktigt bra att toppa upp ditt CV med!

9. Följ rekryteringsbolag specialiserade på digital marknadsföring

Absolut, LinkedIn är kanon för jobbsökande. Likaså känner många till Arbetsförmedlingen och Indeed – Men känner du till att det finns rekryteringsbolag som enkom arbetar med att tillsätta tjänster inom marknadsföring, tech och kommunikation? På Google går det enkelt att hitta en uppsjö med rekryteringsbolag med fokus på digital marknadsföring. 

10. Ta dig an mindre uppdrag som frilansare

Idag finns flera olika sätt att arbeta på! Kanske skulle du trivas med att arbeta för olika företag i varierande tillfälliga jobb? För att få erfarenhet finns det idag massa olika sätt att ta sig an mindre projekt och uppdrag som frilansare. 

Vad krävs för att man ska få jobb?

Eller kanske den frågan som de flesta undrar över – Räcker det med att läsa någon enstaka kurs online för att kunna få ett jobb inom digital marknadsföring? Jag skulle vilja påstå att det krävs främst tre saker för att du ska få jobb:

 1. Uppvisande av praktisk erfarenhet: Det är superbra att kunna påvisa att du arbetat praktiskt med verktyg som berör digital marknadsföring. Att du antingen har jobbat med sociala medier, Google Analytics eller gjort annonser. Du behöver inte kunna allt, och det behöver inte vara arbetsrelaterad erfarenhet.
 2. Ha någon eller några certifieringar från en eller flera kurser
 3. Visa på ett driv och en vilja

Därmed sagt så ja, det går att få jobb. Sen finns det såklart inga garantier. Allt beror på vardera enskild situation utifrån företag, konkurrens och specifik tjänst.

Hur vet man om kursen och certifieringen är av kvalité?

Det bästa rådet är att googla på skolan och kursen. Seriösa aktörer är ofta sammankopplade med seriösa utbildningssidor likt Studentum. Ofta har även dessa sidor recensioner samlade på vardera skola och kurs. 

Byta yrke mitt i karriären

Det är inte helt ovanligt att man har kommit en bit i sin karriär, men förstått med tiden att det här med digital kunskap börjar mer eller mindre bli ett måste i dagens samhälle. Distanskurser och utbildningar online är därför ett perfekt val för dig som är mitt i livet och vill utöka dina kunskaper inom digital marknadsföring.

Många kommer ifrån branscher där de arbetar med reklam, klassisk marknadsföring och PR. Det är även vanligt att man arbetar eller arbetat med försäljning av något slag, som Account Manager eller med kundservice som Customer Success Manager.

Inte helt oväntat kommer en klunga från kommunikationsbranschen, kanske som tidigare journalist, webbredaktör eller kommunikatör.

Att läsa någon enstaka kurs på distans är också en perfekt möjlighet för den som är egen företagare, driver enskilt bolag och som vill avancera i sin digitala marknadsföring.

Vägar vidare i karriären

Från den dagen du landar i ett jobb som digital marknadsförare så har du en spännande framtid som väntar dig. Du har alla möjligheter att fördjupa dig inom vardera specifikt område inom digital marknadsföring för att bli specialist i:

 • SEO, sökmotoroptimering
 • SEM, sökmotormarknadsföring
 • Webbanalys och Google Analytics
 • Sociala medie-specialist
 • Content producer
 • Displaymarknadsföring
 • E-postmarknadsföring
 • E-commerce/e-handel
 • Digital planner

Du kan även fördjupa dig i :

 • Copywriting
 • UX och UI
 • Grafisk design
 • Kodning och bygga hemsidor
 • Reklam och PR
 • Digital förändringsstrategi och projektledning

Sammanfattning

Så för att sammanfatta det vi har gått igenom i denna artikel kan man med andra ord säga: Det är självklart superbra och alltid värt att läsa en längre utbildning på universitet eller högskola. Det står dock inte och faller på det, för att få jobb som digital marknadsföring. Det kan vara så att du redan har en kandidatexamen men vill läsa något nytt, du kan vara mitt i karriären eller så kan du vilja byta spår i arbetslivet på ett snabbare sätt. 

Det handlar mycket mer om mindset och sitt egna driv. Mycket går att självlära sig inom digital marknadsföring. Du kan mycket väl läsa till enskilda kurser som finns både på distans och online. Plockar du ut några av ovanstående 10 tips och satsar på dessa ökar du chanserna avsevärt. Det som sticker ut i en jobbansökan är framför allt ditt intresse för företag och att du kan visa upp att du praktiskt har arbetat med digital marknadsföring. Kan du visa upp dina färdigheter på sociala medier eller genom en egen webbplats/hobbyprojekt så är det meriterande.

Stort lycka till nu med ditt arbetssökande!

Skriven av:
Anna Eriksson
CMO
Nordic Tech Institute

Categorised in:

This post was written by Simon Myringer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *